Joomla Templates

Bejelentkezés

Látogatók

337524
Ma
Tegnap
A Héten
Múlt Héten
A hónapban
Múlt Hónapban
Összesen
207
1370
6197
329456
8883
13645
337524

Dátum: 2018-12-17

A hivatalház – akkor és most…

12 kepeslap4

Az egyemeletes, téglahomlokzatos, sajátosan kolóniastílust mutató gyári hivatalház Szvetlik Mátyás vas- és acélgyári hivatalfőnök tervei alapján épült. 

12 img 2137

 

Mint főmérnök, meghatározó szerepet játszott a téglahomlokzatos gyári épületek összhatásának kialakításában. 1881-től vezette az építkezéseket, a hivatalház tervei a századfordulóra készültek el, az épület pedig rövidesen elfoglalta helyét a mai Vasgyári út és Lónyay Menyhért utca találkozásánál. A kép a Konzum felől készült, s ekkor már az Ógyár tér, vagy akkori Piac tér felől teljesen beépített volt az út nyugati, vagyis gyár felőli oldala. Ez a két út és a hivatalház volt a meghatározója a vasgyári villamosvonal alakításának. A fővonalhoz való „visszatérésre” a mai Ballagi Károly utca volt a legalkalmasabb. Ez előtt az épület előtt készült kép a gyár tisztviselőkaráról, amely mint amatőr fotó a képeslapon látható hivatal homlokzatával teljesen megegyezik. Az épület homlokzata, s a járdaszint is jócskán megváltozott, míg felkerült a homlokzatra (a ma is látható) Diósgyőri Acélművek felirat.
(Sáfrány Gy. József  képeslapja, Dobrossy István szövege, Mocsári László fotója)
 
minap.hu

A Selyemrét-lakótelep – akkor és most…

12 kepeslap28

A Selyemrét-lakótelep északi részén, a Kőrösi Csoma Sándor utca nyugati oldalán épült úgynevezett középmagas lakóházak sorának részlete látható az 1960–1965 között készült képeslapon. 

12 selyem img 2218

 

A kép jobb oldalán látható iskolaépület déli falának sgrafittó díszítését Seres János (1920–2004) készítette. Az észak-déli elrendezésű lakóházak tervei 1958-ban készültek el a Lakóterv mérnökeinek elképzelései szerint. Kivitelezésük 1959–1960-ban valósult meg. Eredetileg három pontházat gondoltak ide, de ezen később változtattak. Egy-egy épületben 32 lakást alakítottak ki, amelyek közül 25 darab 2-2,5 szobás, míg 7 háromszobás. A Selyemrét észak és dél lakótelepeket az 1952-ben megnyitott Bajcsy-Zsilinszky Endre utca választja el. Az északi részt (ahol 505 darab, különféle típusú lakóház és egy 24 tantermes iskola épült) 1967-ben fejezték be. (Azonosítási pontul szolgál a középmagas házaktól keletre épült Petőfi Sándor Kollégium és az attól keletre álló Szent István római katolikus templom, amely 1937–1943 között épült.)
(Sáfrány Gy. József  képeslapja, Dobrossy István szövege, Mocsári László fotója)
 
minap.hu

A Bajcsy-Zsilinszky utca – akkor és most…

12 kepeslap jo

A kép a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca déli oldaláról mutatja a Selyemrét két emblematikus épületét 1952-ben. 

12 kepeslapimg 4172

 

A templomnak 1938-ra, a Szent István-évre kellett volna elkészülni, de a felszentelésre csupán 1943. szeptember 13-án került sor. A késés és a környezet miatt vasútvidéki templomnak nevezték az ott lakók. A Hevesy Sándor tervezte templom belső festésével 1955-ben végeztek, s a freskón látjuk térdelő királyunkat, amint a koronát felkínálja a Szűzanyának. (A freskón Árpád-házi szenteket és történelmi személyiségeket ábrázolt az alkotó, Kontuly Béla.) A kép nagyobb részét a Petőfi kollégium uralja, melyet Selyemréti kollégiumként először a műszaki egyetem hallgatói vehettek birtokba 1951 őszén. „Miskolc egyik legszebb épülete a háromemeletes selyemréti kollégium” – adta hírül a miskolci sajtó. Az egyetemi építkezések késése miatt a tanév a mai Földes Ferenc Gimnáziumban kezdődött, s a hallgatókat számos helyen szállásolták el. Az egyetemi oktatás a Dudujka-völgyben elkezdődött, de a kollégiumból még a következő tanévben is busszal és vonattal jutottak ki a hallgatók a tanítási órákra.
(Dobrossy István képe és szövege, Mocsári László fotója)
 
minap.hu

A DVTK-stadion – akkor és most…

12 kepeslap17

A DVTK-stadion képe a bulgárföldi lakótelep egyik bérházának tetejéről. A képeslap (vagy amatőr felvétel) 1969–1972 között készülhetett. 

12 dvtk stadion2

 

A labdarúgó klub – mint a vasgyáriak köre – 1910. február 6-án alakult. Két év múlva a tisztviselők is alakítottak egy atlétikai klubot, s csak 1938-ban jutottak el a sportágak egyesítéséig. 1928-ban már modernebb stadionban játszottak, s 1939 nyarán is újabb stadiont avattak. „A vasgyárban épült hatalmas és korszerű sporttelepről” cikkeztek az újságok. Amit a kép mutat – fedett lelátóval, azzal szemközt és oldalt kialakított szektorokkal, új statikai, elektromos és gépészeti megoldással – 1969-ben épült Dézsi János tervei alapján. A pálya ekkor még nem volt körbeépítve lelátókkal, ez későbbi modernizálás eredménye, mint a pályavilágító kandeláberek is. Azonosító dátumnak fogadjuk el a bulgárföldi lakótelep építését, amely 1966–1972 között történt.
(Sáfrány Gy. József  képeslapja, Dobrossy István szövege, Mocsári László fotója)
 
minap.hu

A csillagvizsgáló – akkor és most…

12 kepeslap 29

A Kilián lakótelep északi részén épült „középmagas” (9 emeletes) lakóház érdekessége a „Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló – Planetárium”. 

12 csillagvizsgalo dorottya u

 

A névadó a Kilián György (ma: Diósgyőri) Gimnázium 1914–1981 között élt tanára, tudós meteorológusa, csillagásza volt. Maga a csillagvizsgáló is a gimnázium udvarán állt egykor, a lakótelepi bérház elkészültekor került át – láthatóan – annak tetejére. Egy korabeli leírás szerint az épület 45 méteres függőaknáját azzal a céllal alakították ki, hogy itt elhelyezhető legyen Közép-Európa első toronyteleszkópja. Uránia Csillagvizsgáló Állomás, illetve 1963-ban történt átköltöztetésétől Szputnyik Megfigyelő Állomás volt a neve. Jelenleg hivatalos fóruma a Magyar Csillagászati Egyesület és a Magyar Asztronautikai Társaság helyi csoportjának. A csillagvizsgáló a Dorottya u. 1. szám alatt érhető el, de a bérház a Kiss tábornok u. 42. számot kapta. A lakótelepet 1957–1962 között építették, ez indokolja a gimnáziumból történő áttelepítés idejét. A Miskolci Tervező Vállalat elképzeléseit a BÁÉV (Borsodi Állami Építőipari Vállalat) valósította meg. A csillagvizsgáló ezen a helyen 50 éve működik. A képeslap az 1960-as évek közepét idézi.
(Sáfrány Gy. József  képeslapja, Dobrossy István szövege, Mocsári László fotója)
minap.hu
шаблоны joomla на templete.ru

wolf banner

vadm banner

tarhely banner

miskolcmasszazslink

airius transzparens bannerbanner eginfo transzparens

hunolaoko banner