Joomla Templates

Bejelentkezés

Látogatók

337367
Ma
Tegnap
A Héten
Múlt Héten
A hónapban
Múlt Hónapban
Összesen
50
1370
6040
329456
8726
13645
337367

Dátum: 2018-12-17

Mire vigyázzunk a kánikulában?

kanikula-120702ml 09

Az országos hőségriasztás véget ér pénteken éjfélkor, és enyhébb napokra számíthatunk. A hőmérséklet megközelíti majd a 30 fokot, így érdemes áttekinteni, hogy a nagy melegre hogyan reagál az emberi szervezet: mire kell vigyáznunk, hogyan védekezhetünk a napszúrás és a hőguta ellen.

Győri Csilla, a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház higiénés osztályának főorvosa elmondta, a nagy meleg mindenki szervezetét megviseli, mert ilyenkor felgyorsulnak az élettani folyamatok, és hamarabb kimerülnek testünk tartalékai, amiket pótolnunk kell.

Az idősek külön veszélynek vannak kitéve a kánikula alatt, hiszen nekik más a hőérzetük, általában melegebben öltözködnek, illetve kevesebb folyadékot is fogyasztanak. Az ereik kompenzációs mechanizmusa hamarabb kimerül, aminek az a következménye, hogy kevésbé tudnak alkalmazkodni a hőingadozáshoz.

kanikula 120806ml 01

 

A tűző napon könnyedén napszúrást kaphatunk, míg meleg, szellőzetlen helyeken a hőguta fenyeget. Ha fejfájást, hányingert, hányást, rossz közérzetet, elgyengülést tapasztalunk, nagy az esély, hogy valamelyik fentebb említett kánikulai betegségtől szenvedünk. Minden esetben háziorvoshoz kell fordulni, mert ha nem kezeljük a betegséget, hősokk alakulhat ki, aminek az egészségügyi következményei már súlyosak lehetnek.

A főorvos elmondta, a klíma, a ventilátor, vagy a hűtőfürdő mind jó megoldást jelentenek a napszúrás és a hőguta elleni védekezéshez, de ezeket is csak mértékkel szabad használni. A klíma alkalmas arra, hogy 1-2 órára lehűtse az emberi testet, ugyanakkor a külső hőmérsékletnél csak 8-10 fokkal szabad hidegebbre állítani a készüléket, különben megfázhatunk.

strand bejaras 130808 fkcs

 

A ventilátor is elviselhetőbbé teheti a hőmérsékletet a szobában, azonban fokozza a párolgást, ami pedig elősegíti a kiszáradást. Ezért lehetőleg ne üljünk előtte egész nap, ha mégis erre „kényszerülünk”, akkor az átlagos napi folyadékbevitelünket növeljük 1-2 literrel.

A hűtőfürdő akkor is felüdülést jelenthet, ha nem az egész testünket éri. A lábzuhany vagy fürdő, a hideg vizes borogatás mind-mind hatékony módszerek felhevült szervezetünk lehűtésére, azonban Győri Csilla itt is mértékletességre hívta fel a figyelmet, hiszen a túlzott hűtőfürdőzés a klímához hasonlóan megfázáshoz vezethet.

– Nagyon fontos még a megfelelő folyadékfogyasztás is – egészítette ki a főorvos a kánikulai betegségek elleni védekezési módszereket, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ez a folyadék ne legyen alkohol-, vagy koffeintartalmú, mert az ilyen italok vízhajtó hatásúak, tehát amit beviszünk a szervezetünkbe, az rövid úton el is hagyja azt. Ugyanígy a cukros italok is kerülendőek, mert elvonják a vizet a szükséges helyekről.

– A folyadékkal együtt sókat és különböző nyomelemeket is veszítünk, így azokat is pótolnunk kell – tette hozzá. Hozzátette, a gyümölcsök jelentik erre a legjobb megoldást, amik közül különösen hatékony a paradicsom, a hűvös sárga- és őszibarack, és a hideg dinnye.

minap.hu

Közérdekű: nem lesz veszélyeshulladék-hasznosítás

Miskolc M.J.Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy a TISZA-BÉRC Kft. (3534 Miskolc, Telepy Gy. u. 1.) miskolci bérelt telephelyén (23365/43 hrsz.) nem tervezi veszélyes hulladék hasznosítását. A cég műanyaghulladékot -évente kb. 9500 tonnát, illetve fa raklap hulladékot -évente kb. 500 tonnát fog hasznosítani a telephelyen. A tervezett  kapacitás: 10000 tonna/év, 40 tonna/nap.

Az erre vonatkozó előzetes vizsgálati dokumentáció 2013. augusztus 28-ig megtekinthető az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen (Miskolc, Mindszent tér 4. sz.), valamint Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Építési és Környezetvédelmi Hatósági Osztályán (Miskolc, Városház tér 8. sz. III. udvar földszint) ügyfélfogadási időben (hétfő 13-16, szerda 8-17 és péntek 8-12 óra között).

minap.hu

Kinyitottak a trafikok

A 18 éven aluli fiatalokat nemcsak kiszolgálni, de a boltba beengedni is tilos. Az új dohányboltok megtalálását mostantól térképes kereső is könnyíti, ezen hétfőn 73 miskolci boltot lehetett találni. Az új program az interneten és okostelefonokon is elérhető.

Több mint ötezer nemzeti dohánybolt nyitott ma ki. Július 15-étől már csak ezekben az üzletekben lehet dohányárut venni. Addig a korábbi elárusító helyeken is kapható dohányáru, amíg a készletek tartanak. A nemzeti dohányboltok tulajdonosaira szigorú szabályok vonatkoznak, betartásukat már az első naptól ellenőrzik a hatóságok.

Vannak boltok, ahol már a nyitás napján tele voltak a polcok, csak pár cikk hiányzott, hogy teljes legyen a termékskála. Viszont több olyan üzlet is akadt, amely nem készült el időre vagy nem felelt meg minden előírásnak. Ezek a boltok felszólítást kaphatnak, hogy 15 napon belül pótolják a hiányosságokat.

Az is a feltételek között volt, hogy kívülről ne lehessen belátni az üzletbe, ezt a kiskorúak védelmében írták elő. A nemzeti dohányboltokra egyébként szigorú szabályok vonatkoznak: a 18 éven aluli fiatalokat például nemcsak kiszolgálni, de a boltba beengedni is tilos. Azok a tulajdonosok, akik nem tartják be a szabályt, több millió forintos bírságot is kaphatnak, és azonnal elveszíthetik koncessziós jogukat.

Országszerte több mint 1400 településről lehet még ma éjfélig pályázni. Amíg nem nyílnak meg a boltok, egy évig ideiglenes üzletek tarthatók fenn. Ez a gyakorlatban úgy fog működni, hogy a polgármesterek tesznek javaslatot egy ideiglenes ellátóra – nyilatkozta Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing- és kommunikációs vezetője.

Az új dohányboltok megtalálását mostantól térképes kereső is könnyíti. Az új program az interneten és okostelefonokon is elérhető.

Július 15-éig egyébként még az eddigi elárusítóhelyeken is kapható dohányáru, amíg a készletek tartanak.

minap.hu

Ennyit ért a „Nagy játszótérteszt”

Szabo L setany 05 aj 600x400

Megkérdeztük a miskolci önkormányzatot, tudnak-e tenni valamit annak érdekében, hogy a gyerekek jobban és biztonságosabban érezzék magukat Miskolc játszóterein. Nemrég ugyanis öt kisdiák segítségével játszótértesztet végeztünk a belvárosban, és megígértük nekik, hogy az általuk felvetett problémákat továbbítjuk az önkormányzatnak. A válaszokat megkaptuk, melyből kiderült, sok játszótéren azért nincs árnyékos terület (mely a nyári kánikulában igencsak jól jönne), mert „az uniós játszóterek az utóbbi 8 évben létesültek, akkor történtek a fatelepítések is, de a nagy lombkorona fejlődéséhez az elmúlt idő kevés volt. Több helyen a telepített fákat kitörték, kitépték, pótlásuk nem minden esetben lehetséges.” Az ivókutakkal kapcsolatban arra nem kaptunk ígéretet, hogy minden játszótér környékén lesz, azt azonban megtudtuk, hogy „az Árpád úti játszótérnél kiépített ivókutat olyan mértékben tették tönkre, hogy annak teljes cseréje szükséges”.

A játszótereken eldobált cigarettacsikkek azonban lehet, hogy eltűnnek a játszóterekről, ugyanis „a Miskolci Rendészeti Szerv napi munkájának része a tiltott helyen dohányzók ellenőrzése. A jelzett problémára ígéretet tettek célellenőrzés megszervezésére.”

Elbontják a régieket

A régi játszóterek viszont nem felelnek meg az uniós szabványnak, ezért nem felújítják, hanem folyamatosan elbontják azokat. „A jelenleg folyó játszótéri fejlesztéseket az önkormányzati képviselők képviselői fejlesztési alapjukból finanszírozzák.”, tudtuk meg. A volt Matáv-játszótérrel kapcsolatban sincs jó hírünk. A korhadt elemeket ugyanis nem tudják pótolni, csak elbontani. A gyöngykavicsos játszóterek burkolatát pedig azért nem lehet gumitéglákra cserélni, mert az túl sokba kerülne, viszont az uniós előírásoknak meg kell felelni, tehát ütéscsillapító felületet kell biztosítani az egy méternél magasabb játszóeszközök alatt. Így aztán valószínűleg a gyerekeknek be kell érniük a jelenlegi játszóterekkel.

ÉM-HE

boon.hu

A vízszolgáltatás díja is csökken Miskolcon

viz

Miskolcon is csökken több közszolgáltatás díja. Ahogy arról korábban beszámoltunk a rezsicsökkentés érinti a szemétszállítás díját, de emellett a MIVÍZ Kft. által nyújtott szolgáltatásokat is.

A földgáz, az áram és a távhő szolgáltatás díjának 10 %-os mérséklése után 2013. július 1-től a víz- és csatornaszolgáltatás díjai is csökkennek a kormány intézkedéseinek köszönhetően.
A MIVÍZ Kft. 2013. július 1-től 10%-kal csökkenti lakossági díjait ellátási területén, Miskolcon és Felsőzsolcán. Ez azt jelenti, hogy az idén érvényes közműves ivóvízellátás és közműves szennyvízelvezetés, valamint a távfűtéses lakásokban nyújtott melegvíz szolgáltatás vízdíjának díjtételei, és a települési folyékony hulladék elszállításának (szennyvízszippantás) díjai is 10 %-kal csökkennek ez év július 1-től – tájékoztatta honlapunkat Üszögh Lajos, a társaság ügyvezető igazgatója.

Ebből adódóan a 2013. június 30-i, illetve az azt megelőző leolvasási időszakra vonatkozó szolgáltatásért a MIVÍZ Kft még a díjcsökkentés előtti áron, július 1-től azonban már a 10 %-kal csökkentett egységárak alapján számláz. Az árváltozás napját (2013.07.01.) is magába foglaló számlázási időszakra a fizetendő díjat a MIVÍZ Kft. a felhasználás időarányos megosztásával és a megfelelő díjtétel alkalmazásával állapítja meg. A kéthavi időtartamból a júniusi fogyasztás (10 nap) még nem tartalmazza a díjcsökkentést, de július 1-től augusztus 19-éig már 10%-kal kevesebbet kell fizetnie a fogyasztónak.

A MIVÍZ Kft. a számlalevélen tételes tájékoztatást ad majd a rezsicsökkentés mértékéről, s az így keletkező megtakarítás összegéről – az adott számlán szereplő elszámolási (számlázási) időszakot tekintve, és összesítve is, tette hozzá az igazgató.
A díjváltozásra tekintettel – a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénynek megfelelően a MIVÍZ Kft lehetőséget biztosít a lakossági felhasználók számára, hogy július 1. és 5. között a 2013. június 30-i vízmérő adatokkal kapcsolatban bejelentést tegyenek. Erről a MIVÍZ Kft. ügyfélszolgálatán személyesen és telefonon, valamint a MIVÍZ Kft. honlapján kaphatnak bővebb tájékoztatást.

H. I.

minap.hu

шаблоны joomla на templete.ru

wolf banner

vadm banner

tarhely banner

miskolcmasszazslink

airius transzparens bannerbanner eginfo transzparens

hunolaoko banner