Joomla Templates

Bejelentkezés

Látogatók

337537
Ma
Tegnap
A Héten
Múlt Héten
A hónapban
Múlt Hónapban
Összesen
220
1370
6210
329456
8896
13645
337537

Dátum: 2018-12-17

Home

Komfortosabb iskolákban indul a tanév

iskolafelujitas3

Tisztasági festés, karbantartás, javítás, pótlás – ezeknek a munkáknak az ideje a nyári szünet az oktatási intézményekben. Miskolcon idén szinte minden általános és középiskolában végeznek javításokat, hogy komfortosabb körülmények között kezdődhessen néhány hét múlva az új tanév.

A Miskolci Közintézmény-működtető Központ (MKMK) érdeklődésünkre elmondta, a fenntartásukban lévő oktatási intézmények majd’ mindegyikében végeznek kisebb-nagyobb felújítást. Általános iskolák közül a Selyemréti, Bársony János, Hunyadi Mátyás, Komlóstetői, Szabó Lőrinc, Pattantyús, Munkácsy Mihály, Éltes Mátyás, Rákóczi Ferenc, Kaffka Margit, Könyves Kálmán, 10 sz. Petőfi és 21.sz. Általános Iskolák érintettek a munkákban, de a Petőfi Sándor Fiú- és Karacs Teréz Leánykollégiumban is dolgoztak. Középiskolák közül a Szemere Bertalan, az Andrássy Gyula Diósgyőr-Vasgyári Szakképző, Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola volt érintett a karbantartásban.

Az MKMK érdeklődésünkre elmondta, a fenti intézményekben a melegítő és főzőkonyhák nyári karbantartása, a helyiségek tisztasági festése, fal és padlóburkolatok pótlása, főző berendezések kisebb karbantartása már elkészült, a szeptemberi iskolakezdésig még további osztálytermek és vizesblokkok tisztasági festését fogják elvégezni.
 
minap.hu

Selyemrét: teljes üzem és nagyobb biztonság

strand bejaras 130808 fkcs 2

Minden élményelem, medence és szolgáltatás folyamatosan működik, így a hétvégétől már teljes üzemben, szezonális jegyárakkal várja vendégeit a Selyemréti Strandfürdő. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere csütörtökön bejelentette, a megerősített biztonsági szolgálat zéró toleranciával lép fel a rendbontókkal szemben.

Mint arról beszámoltunk, július 7-én nyitott meg először a kibővített selyemréti strand, akkor még négy medencével, próbaüzemben. Az egy hónapos teszt során folyamatosan helyezték üzembe a még nem működő medencéket, szolgáltatásokat. Mindezt az eltelt időszakot lezáró bejáráson tekintette meg a város és a fürdő vezetése.

strand bejaras 130808 fkcs 28

 

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a strand bejárását követően elmondta, az egy hónapos próbaüzemet követően összegezték a működés során szerzett gyakorlati tapasztalatokat.
– Volt sok pozitívum és természetesen néhány negatívum is. Volt néhány technikai probléma, de ezekkel meg tudunk küzdeni, ez az egyszerűbb kérdés. Akadt pár személyi, viselkedési gond is, amivel már bonyolultabb, mert az emberi viselkedésre nehéz felkészülni – hangsúlyozta Kriza Ákos.

A polgármester emlékeztetett arra a múlt hétvégi esetre, mikor karóval támadt a fürdőmesterre egy, a strand működési szabályait figyelmen kívül hagyó fürdőző.
– Ismeretes, a rendőrség példás gyorsasággal intézkedett, elfogta az illetőt, sőt a bíróság gyorsított eljárással már el is ítélte, igaz még nem jogerősen, de egy év két hónapos szabadságvesztést kapott. Ez a gyors reagálás is azt bizonyítja, hogy a rendvédelmi szervek és az önkormányzat összehangoltan dolgoznak, és a jövőben is határozottan lépünk fel azokkal szemben, akik megzavarják a miskolciak nyugalmát, akár itt a strandon – mondta.

strand bejaras 130808 fkcs 16

 

Kriza Ákos elmondta, a strandon éppen ezért megerősítették a biztonsági szolgálatot, illetve azt kérte a vezetőktől, hogy zéró toleranciával járjanak el minden olyan személlyel szemben, aki nem képes betartani az emberi együttélés alapvető normáit és a strand szabályzatát.
– Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a problémás elemeket végső szankcióként hogyan lehet kitiltani a fürdő területéről, illetve egyeztettem a rendőrkapitánysággal is, ennek eredményeképpen a jövőben rendőrök is őrzik majd a selyemréti strand nyugalmát hétvégenként – sorolta a városvezető.

Musztrai-Icsó Rita, a Selyemréti Strandfürdő vezetője az üzemeltető Miskolci Turisztikai Kft. és a strand munkatársainak tapasztalatairól beszélt. Mint mondta, a miskolciak egy hónap alatt megszerették a fürdőt.
– Júliusban több mint 47 ezren, vagyis naponta átlagosan háromezren fordultak meg nálunk. A medencéket, a szolgáltatásokat szeretik, úgy tapasztaljuk, hogy ki tudunk elégíteni minden jelentkező igényt az újranyitás óta – tette hozzá.

strand bejaras 130808 fkcs

 

A próbaüzemet követően a Selyemréti Strandfürdő – mivel annak élményelemei, medencéi, szolgáltatásai rendben és folyamatosan működnek – hétvégétől már a 2013-as nyári szezonra érvényes, a fürdő törzsvendégeivel is egyeztetett jegyárakkal várja vendégeit. A fürdővezető hangsúlyozta, a jegyek és bérletek, kedvezményes belépők árait a magyarországi és környező fürdők belépőinek átlagárait figyelembe véve alakították ki, amelyek a szolgáltatások és élményelemek számával arányban elérhető áron biztosítanak belépést a családi élményfürdőbe.
– Az eddigi működési tapasztalatokat is figyelembe véve az előzetesen meghirdetett belépőkhöz képest kedvező változás az 500 forintos úszójegy, amely hajnali 4.30 és reggel 9 óra között biztosít sportolási, úszási lehetőséget az arra vágyóknak. Családi jeggyel 3 gyermekig vehető igénybe kedvezmény. Szintén jó lehetőség az 500 és 1000 órás bérletek esetében, hogy azok akár családi bérletként is kiválthatók, de a Miskolcpont kártya is igen nagy kedvezményt nyújt – tette hozzá Musztrai-Icsó Rita.

minap.hu

"Káli Sándor segédcsapatai nem nyugszanak"

"A miskolci MSZP-sek vezető tisztségviselői, így Földesi Norbert frakcióvezető is, az elmúlt néhány héten belül immáron többedszer rugaszkodnak neki annak, hogy otromba vádaskodásokkal tereljék el a közfigyelmet arról az időszakról, amikor ők még Káli Sándor oldalán segédkeztek városunk végletes eladósításában: több tízmilliárd kölcsönforintot hagyva örökségül"- fogalmaz a Fidesz-KDNP közleménye, melyet az MSZP mai, rendkívüli közgyűlési kezdeményezése kapcsán adtak ki.

"Nánási-Kocsis Norbert képviselőtársunk pontosan ezért ajánlotta fel napokkal ezelőtt, hogy frakciószövetségünk áll a vita elé, akár egy rendkívüli közgyűlés keretein belül is. Mi ezen alkalommal nagyon szívesen ütköztetnénk érveinket az ellenzéki képviselőkkel arról, hogy miképpen fordulhatott elő az országban egyedülálló módon, éppen Miskolcon, az adósságállomány három esztendő alatti megháromszorozása.
Úgy véljük, ez az igazi kérdés, ezt kell tisztáznunk a felelős közvélemény előtt.
Földesi Norbert, ellenben, újfent felsőbb pártutasításnak engedelmeskedett és sajnálatos módon  Miskolcon folytatta a baloldal országos propaganda kampányát.

Mi természetesen nem ebben, hanem a valódi kérdések megvitatásában kívánunk közreműködni" - hangsúlyozzák közleményükben Kiss János és Molnár Péter, a FIDESZ-KDNP frakciószövetség vezetői.

minap.hu

Rendkívüli közgyűlés: reagált az ellenzék

Mind a Jobbik, mind az MSZP reagált a közgyűlést követően az ott történtekre.

Földesi Norbert az MSZP miskolci frakciójának vezetője bohózatnak nevezte azt, ami a trafik-ügyben kezdeményezett rendkívüli közgyűléseken zajlik
– A városvezető koalíció a jogszabályok mögé bújik ahelyett, hogy megoldásokat keresne. A frakciónk azonban nem nyugszik, újra-és újra össze fogjuk hívni a rendkívüli közgyűlést, szeretnénk, hogy Miskolc Megyei Jogú Város legyen az első, aki a miniszter felé egy megoldási-javaslatot terjeszt fel azzal kapcsolatban, hogy a kis, családi vállalkozások, akik régóta dohánykereskedelemmel foglalkoznak, ne lehetetlenüljenek el. Az ugyanis nem lehet Miskolc, nem lehet a kormány érdeke sem – hangsúlyozta Földesi Norbert.

Jakab Péter (Jobbik) önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, a városvezetés ismét a törvényesség álcája mögé bújva próbálta elutasítani magyarázatot adjon a miskolciak számára arra, hogy miért nem helyi vállalkozók kaptak koncessziót Miskolcon.

minap.hu

Megújul, és tornacsarnokkal bővül a Hunyadi

hunyadi iskola 130809 ja 1

Csaknem 500 millió forintból újul meg várhatóan jövő szeptemberig a Hunyadi Mátyás Általános Iskola. Kegyes Jenő igazgató elmondása szerint, a száz százalékban pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés során új arculatot kap az iskola, elvégzik az energetikai korszerűsítéseket, felújítják a jelenlegi tornatermet és építenek egy új tornacsarnokot is.

– Szinte rá sem lehet majd ismerni az iskolára, ha nem tudnám, hogy a látványtervek a Hunyadit ábrázolják biztos, hogy nem hinném el – részletezi az iskolában kifüggesztett látványterveket bemutatva Kegyes Jenő.

Mint hozzáteszi, a fejlesztésre nagy szükség van, mivel az iskola a júniusban zárult tanévtől köznevelési típusú sportiskola, érdeklődés pedig van, az első évhez képest idén ősszel már kettő sporttagozatos és egy körzetes első osztály indult.
– Az ősszel induló beruházás alapvetően a mindennapos testnevelés feltételeit teremti meg, és részt veszünk Miskolc utánpótlás nevelésében – hangsúlyozza a Bársony-Hunyadi Általános Iskola vezetője.

 

hunyadi latvanyterv 4

A Hunyadi új ruhája

A fejlesztés során egy új, összesen 700 négyzetméteres tornacsarnok létesül a jelenlegi bitumenes sportpálya helyén, 450 négyzetméteres küzdőtérrel, de megújul a jelenlegi testnevelőterem is – ennek padlózatát tatamival fedik a jelenlegi parketta helyett, hiszen az MVSI judo-szakosztálya jelenleg is itt tartja edzéseinek egy részét.
– A csarnokot egy folyosó köti majd össze az iskolával, felújítják a régi épület tetejét, korszerűsítik a vizesblokkokat, de cserélik az 1977-es átadás óta funkcionáló nyílászárókat is, és egy teljesen új, XXI. századi homlokzatot kap a Hunyadi – sorolja az iskola első embere.

hunyadi isk sportosztaly 120907 ja 1

 

Még a jelenlegi tesiteremben kezdett az első sportosztály

A mintegy 498 millió forintba kerülő fejlesztést ÉMOP-os forrásokat kihasználva valósítja meg az önkormányzat, a pályázat száz százalékos támogatottságú, tehát városi önrészre nem volt szükség – ezt már Pintér Zoltántól, polgármesteri hivatal városfejlesztési és városüzemeltetési főosztályának vezetőjétől tudtuk meg.

A főosztályvezető elmondása szerint, a fejlesztés két lépcsőben valósul meg, előbb az új csarnok épül meg, ennek kivitelezése várhatóan már idén ősszel megkezdődik és jövő májusban már birtokba is vehetné az iskola.
– A régi iskolaépület korszerűsítése azonban csak olyankor végezhető el, mikor ott nem folyik tanítás, ezért azon munkák túlnyomó része a következő nyári szünetre esik majd – teszi hozzá.

hunyadi latvanyterv 3

 

Így néz majd ki az új csarnok

A munkákkal a tervek szerint 2014 augusztusában készülne el a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, így a 2014/2015-ös tanévet már egy, a kor követelményeinek megfelelően felújított, kibővített épületben kezdheti majd el a Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

minap.hu

Hamar véget ért a rendkívüli közgyűlés

kozgtyules rendkivuli 130812ml 05

Az aljegyző törvényességi észrevételére tekintettel, nem vették napirendre az MSZP által javasolt előterjesztést, így körülbelül öt perc alatt véget ért az augusztus 12-re összehívott, újabb rendkívüli közgyűlés. A trafik koncessziók miatt már másodszor kezdeményeztek közgyűlést a miskolci szocialisták.

Kriza Ákos polgármester a második rendkívüli ülés kezdetén, hétfőn délelőtt tíz órakor megállapította, a 29 képviselőből 26-an megjelentek, a rendkívüli közgyűlés tehát határozatképes. Hangsúlyozta, az SZMSZ vonatkozó pontjai szerint az ülésen csak a meghívóban szereplő napirend tárgyalható, sürgősségi indítvány benyújtására, napirenden kívüli felszólalásra nincs lehetőség.
– Az MSZP frakciójának kilenc önkormányzati képviselője rendkívüli közgyűlés összehívását indítványozta „Javaslat a miskolci, régóta dohánytermékeket is forgalmazó vállalkozók érdekében teendő intézkedésre, a trafik-mutyi kivizsgálására” című napirend megvitatására. Az előterjesztéssel kapcsolatban Batta Angéla aljegyző törvényességi észrevétellel élt – hangsúlyozta Kriza Ákos.

kozgtyules rendkivuli 130812ml 08

 

A törvényességi észrevételt az aljegyző ismertette. Batta Angéla elmondta, a hatályos törvények szerint a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon kizárólagosan az állam hatáskörébe utalt tevékenység melynek gyakorlását a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően megkötött koncessziós szerződésekkel meghatározott időre átengedhet. Az állam nevében a dohánytermék-kiskereskedelem átengedéséről szóló pályázat kiírására, elbírálására, továbbá a koncessziós szerződések megkötésére a miniszter jogosult.
– Az előterjesztés és a határozati javaslat is jogsértő, tekintettel arra, hogy a települési önkormányzatnak nincs feladat- és hatásköre a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság koncessziós szerződéssel kapcsolatos ügyekben eljárni, így különösen nyilatkozatot tenni, bizottsági eljárást lefolytatni, továbbá intézkedési tervet kidolgozni – hangsúlyozta Batta Angéla, kiemelve, hogy a fentiek miatt nem javasolja a közgyűlésnek, hogy napirendre vegye az előterjesztést.

kozgtyules rendkivuli 130812ml 04

 

Kriza Ákos polgármester ezután azt kérte a testülettől, hogy szavazzanak az előterjesztés napirendre vételéről. A javasolt napirendet 10 igen és 16 nem szavazattal a grémium nem vette napirendre, így az SZMSZ értelmében a rendkívüli ülést berekesztették.

A polgármester emlékeztetett, a májusi, utolsó rendes közgyűlésen elfogadott második félévi munkaterv szerint a rendes következő ülés időpontja szeptember 19.

Mint ismeretes, Tompa Sándor és Varga Gergő önkormányzati képviselő, az MSZP városi frakciójának tagjai már korábban is kezdeményezték rendkívüli közgyűlés összehívását, melynek egyetlen napirendi pontja lett volna, ugyanaz, amiről most is tárgyaltak. Ezt július 18-ra hívták össze, azonban akkor a 29 képviselőből határidőig 8 írta alá a jelenléti ívet, így az SZMSZ rendelkezéseinek megfelelően az ülés nem kezdődött meg. Az MSZP frakciója ezután jelezte, hogy ismét kezdeményezni fogják a rendkívüli ülést ugyanazzal a napirendi ponttal. Ez történt meg augusztus 12-én, hétfőn.

A mostani ülést követően – akárcsak legutóbb – reagált a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik is. Az elhangzottakról rövidesen beszámolunk.

minap.hu

Új városfejlesztési terv

Miskolc Önkormányzata felülvizsgálja a 2009-ben elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiát és új, átgondolt, minden szempontot figyelembe vevő tervet készített a város további  fejlesztésére - tudatja a Városháza közleménye.

E szerint "Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, az EU 2014-2020-as stratégiájának megfelelően, célul tűzte ki egy  olyan átfogó Településfejlesztési Koncepció és Integrált Településfejlesztési Stratégia kidolgozását, amely  meghatározza  a város fő fejlesztési irányait.

Ennek megvalósítása érdekében felülvizsgálja a 2009-ben elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiát és új, átgondolt, minden szempontot figyelembe vevő tervet készített a város további  fejlesztésére. A készülő tervekről az alábbi internetes oldalon tájékozódhatnak:
http://www.miskolc.hu/varosfejlesztes/partnersegi-egyeztetes

minap.hu

Éjjel újulnak meg az útburkolati jelek

utfestes 130724 fkcs 2

Meglepődve tapasztalta több olvasónk, hogy csütörtök reggelre sok helyen festették újra az útburkolati jeleket, főként a Csabai kapuban. Méghozzá úgy, hogy reggelre ennek a szép fehér jeleken kívül más nyoma nem maradt.
Javában tart az útburkolati jelek újrafestése, amely augusztus végén ér véget. A közösségi közlekedés szempontjából fontos útvonalak és gyűjtő mellékútvonalak, valamint a kerékpárutak útburkolati jeleinek felújító festése jelenleg is zajlik. Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője korábban portálunknak elmondta, a burkolati jelek újrafestésénél törekszenek arra, hogy az lehetőleg éjszaka történjen, és a forgalmat a lehetó legkevésbé érintse, de ennek ellenére lehetséges nappali munkavégzés is. A nappali munkavégzés elsősorban az előrehaladás függvénye, amelyet az időjárás befolyásolhat, hiszen eső után vizes burkolatra például nem lehet festeni. A cél az, hogy az őszi, iskolai időszakra befejezzék az útburkolati jelek felújító festését. Miskolc költségvetésében erre a munkára 13 millió forintot különített el.

A munka három ütemben várható:

I. ütem:
– Miskolctapolca kézi, gépi jelek festése. (Tapolcai elágazás – Iglói utca között.)
– Északi tehermentesítő út: Petőfi tér – Vologda u. – Thököly utca
– Déli tehermentesítő út. Vörösmarty u. – Uitz B. u. – Toronyalja u. – Petőfi u. (kimarad) – Kiss E. u. – Vasgyári u. (Újgyőri főtér felé eső szakasz, csomópont)
– Szentpáli u. – Corvin u. – Görgey u. – Csabi kapu
– Szentpéteri kapu – Petőfi tér – Kazinczy u. – Szemere u. – Mindszent tér – Görgey u.
– Ifjúság u. – Szentgyörgy u. – Klapka Gy. u. – Pattantyús u. – Mendikás u. – Hidegsor

Tervezett befejezési határidő: augusztus 20.

II. ütem:
– Hunyadi u. – Tizeshonvéd u. – Győri kapu
– Madarász V. – Palóczy u.- Kis-hunyad u. – Ilona utca – Vologda u. – Mátyás K. u. – Laborfalvi u. – Feszty Á. u.
– Deák F. tér – Horváth L. u. – Szűcs S. u. – Régi P. u. – Arany J. u. – Kandia u.
– Szabadságharc u. – Lévay u. – Soltész N. K. u. Bajcsy Zs. E.. u.
– Zsigmondy u. – Várközi L. u. – Repülőtéri u.
– Kassai u. – Katowice u. – Huszár u. – Szeles u.
– Gyár u.
– Ó-Gyár tér
– Gózon L u.
– Kilián dél – észak

Tervezett befejezési határidő: augusztus 25..

III. Ütem:
– Görömböly városrész.
– Hejőcsaba városrész.
– Pereces városrész
– Martin-kertváros városrész
– Szirma városrész
– Árpád u. térsége – Berekalja – Lillafüred
– Kerékpár utak
– Autóbusz megállóhelyek, taxi állomások
– 26-3. sz. (országos utak) főutakból nyíló lakó utcák csatlakozó részei

Tervezett befejezési határidő: augusztus 30.

minap.hu
Fotó: F. Kaderják Csilla

Miskolc településképének védelméért

miskolc-belvaros-110907ml 6

Miskolc településképi védelméről szóló rendelet megalkotásáról is döntött a városi közgyűlés, legutóbbi ülésén. A helyi szabályozással lehetőség nyílik rá, hogy az építészeti minőség, érték- és településkép-védelem érdekében ne csak az általános, országos szabályok, hanem a helyi szempontok is érvényesüljenek.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény teljes körű módosításával 2013. január l-től a helyi önkormányzatok építésügyi feladatainak köre is változott, bővült. A törvény most először ad felhatalmazást az önkormányzatok számára, hogy helyi rendeletet alkossanak, különös tekintettel az építészeti minőség, az építészeti értékvédelem, a településkép, a környezethez való illeszkedés szabályainak biztosítására.

Az önkormányzat épített környezet védelmére irányuló feladatellátása körében a településrendezési feladatok megvalósulása érdekében, új eljárástípusokat vezettek be. Ezek alapvető célja, hogy a város településképi, műemléki, építészeti, természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében, minél szélesebb körben érvényesüljenek a településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények.
A törvényi változás eredményeként a polgármester a jogszabályokban meghatározott esetekben és módon véleményt adhat építésügyi hatósági engedélykérelemhez, településképi bejelentési eljárást folytathat le az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenységek, reklámelhelyezések és rendeltetésmódosítások tekintetében.

Az önkormányzat ezen építésügyi feladatait helyi rendeletének megalkotásával, a főépítész közreműködésével látja el, a szakmai tanácsadó testületként működő építészeti-műszaki tervtanács bevonásával.
A helyi, rendeleti szintű szabályozással az önkormányzat lehetőséget kap arra, hogy a településképi védelem érdekében ne csak az általános érvényű országos szabályok, hanem a helyi szabályok is érvényesüljenek. A város saját elvárása szerint határozza meg az épített környezetének színvonalát, az építészeti minőség, az illeszkedés követelményét.

A rendelet előírásai szerinti településképi eljárásokat kell lefolytatni egyebek között a város településszerkezeti és városképi szempontból kiemelt jelentőségű útvonalai és közterei mentén, illetőleg a helyi védelem alatt álló, vagy műemléki jelentőségű területen, műemléki környezetben található ingatlanokon tervezett építési munkára vonatkozó építészeti – műszaki tervekkel kapcsolatban.

Sz. S.

minap.hu

шаблоны joomla на templete.ru

wolf banner

vadm banner

tarhely banner

miskolcmasszazslink

airius transzparens bannerbanner eginfo transzparens

hunolaoko banner